دوره «تفکر سیستمی» از سری عناوین دوره های توسعه شایستگی عمومی مدیران در مرکز آموزش مدیریت دولتی برگزار شد
این دوره روز شنبه مورخ 99/03/17 ساعت 8 تا 12 توسط مهندس شهرابی فراهانی برای فراگیران سازمانهای؛ پزشکی قانونی، بانک صنعت، معدن و تجارت، بنیاد ملی نخبگان، اداره کل امور اقتصاد و دارایی، مرکز آموزش مدیریت دولتی، خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران، شرکت بازرگانی دولتی و .... برگزار گردید.
در این دوره اشاره شد که سه جز هر «سیستم»: 1- از اجزای جداگانهای تشکیل شده باشد. 2- تعامل و برهمکنش بین اجزا از تاثیر هر کدام از اجزا بر دیگری متفاوت باشد. 3- تاثیر اجزا بر یکدیگر در طول زمان و شرایط متغییر یکسان باشد.
از منظر جیمز میلر 7 سطح هر سیستم زنده شامل؛ سلول (واحد حیات)، ارگان (اجزای زنده در بدن هر موجود)، ارگانیسم (مانند هر موجود زنده)، گروه (شامل هر واحد سازمانی)، سازمان (شرکتهای خصوصی و دولتی)، جامعه و سیاره میباشد. سیستمها در دنیای واقعی مانند یک هرم هستند که این هرم از دامنه به سمت نوک هرم به ترتیب شامل: مدلهای ذهنی، ساختارها، روندها و رویدادها میباشند. از جمله ابزارهای تفکر سیستمی میتوان به دو مورد اشاره نمود؛
1- موجودیها و جریانها: موجودی (انباره) کمیت قابل سنجش، مشاهده و احساس باشد.
2- حلقه های بازخورد: این حلقه ها شامل حلقهه ای تقویتی که موجب تشدید و تقویت موجودی به صورت پیوسته میشوند و حلقه های تعادلی که موجب حفظ سطح موجودی و کنترل آن میگردند.
در انتها با بیان مثال های به کاربرد تفکر سیستمی در مدیریت سازمان اشاره شد که شامل:
- در نظر گرفتن سازمان به عنوان یک کل
- تعاملات بین بخشی، نه هر بخشی به تنهایی
- شیوه تاثیر سیستم های مختلف بر روی یکدیگر
- در نظر گفتن الگوهای تکرار شونده به جای رویدادهای تکی
- در نظر داشتن تغییر در طول زمان
- چگونگی تاثیر بازخوردها بر روی بخشها
- لینک کوتاه : /Zdz