• 1399/11/20 - 00:00

بازتاب نشست آنلاین «نقش خانوادگی و اجتماعی زنان در توسعه و پیشرفت ایران» در خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران

به گزارش ایرنا به نقل از روابط عمومی مرکز آموزش مدیریت دولتی، فاطمه پهلوانی روز پنج شنبه در نشست آنلاین «نقش خانوادگی و اجتماعی زنان در توسعه و پیشرفت ایران» با اشاره به اینکه انقلاب اسلامی ، چهرۀ زنان فاخری را به دنیا نشان داد، افزود: از این نظر برای شناخت و اهمیت بهتر نقش خانوادگی و اجتماعی زنان در توسعه و پیشرفت ایران، باید نگاهی به صدسال گذشته بیندازیم تا نقش آنان را در عرصه‌های اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی روشن‌تر بیابیم.  وی ادامه داد: جنبش زنان یک خرده جنبش بود که به صورت خودجوش ذیل جنبش ملی مشروطه‌خواهی با هدف استقلال کشور و اجرای قانون اساسی شکل گرفت. زنان از سال 1285 در نهضت مشروطه تا انقلاب اسلامی 1357 به صورت بسیار جدی و با ظاهری پیدا و پنهان وارد عرصه‌های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی شدند و در دهه شصت شمسی، چهره‌ای دیگر از خود در تاریخ ایران اسلامی ثبت و ضبط کردند و در چند میدان مهم و حیاتی نقش آفرینی کردند.  رئیس سازمان ملی بهره ‌وری ایران تاکید کرد: میدان تربیت فرزند و مدیریت خانه و خانواده، پشتیبانی از همسران و جوانان انقلابی جهت حضور در جبهه‌های حق علیه باطل،پشتیبانی گوناگون جهت تأمین مایحتاج رزمندگان اسلام و حضور و نقش آفرینی مستقیم همچون پرستار، پزشک و مددکار در مناطق جنگی. سپس در دهه هفتاد، آشکارا زنان ایرانی وارد عرصه سازندگی و توسعه کشور شدند. پهلوانی با اشاره به میزان اشتغال و سواد زنان پیش از انقلاب اسلامی بیان کرد: بیشترین میزان اشتغال زنان پیش از انقلاب اسلامی۱۴٪ بوده است و از نظر تحصیل زنان در آن دوران، بیش از ۹۵٪ تا اوایل دهه ۴۰ بی سواد بودند و با شروع به کار سپاه دانش از ۱۳۴۱ به مرور تعداد باسوادان افزایش یافت تا سال ۱۳۵۵ که حدود ۱۶٪ زنان کشور سواد داشتند. اما امروزه به برکت انقلاب اسلامی، زنان در عرصه قبولی دانشگاه و فعالیت‌های علمی و پژوهشی حرف برای گفتن دارند و به جایگاه واقعی خود نزدیک شده‌اند. رئیس سازمان ملی بهره‌وری ایران با تأکید بر نقش زنان در انقلاب اسلامی خاطرنشان کرد: در این دوره تعداد زیادی از زنان وارد عرصه مبارزه شدند که نمادی سنتی یعنی حجاب را به عنوان نماد مبارزه برگزیده بودند. زنانی که در انقلاب اسلامی حضور پرشور و مؤثر داشتند انگیزه ها وایده‌های متفاوتی داشتند. این خروش آمده بود تا به ندای رهبر انقلاب لبیک بگوید. پهلوانی در بخشی دیگر از سخنانش به نقش زنان در دفاع مقدس نیز اشاره کرد و افزود: زنان در بخش پشتیبانی از جبهه‌ها اقداماتی از جمله پخت‌وپز و آماده سازی مواد غذایی، رختشویی، خیاطی، بسته‌بندی و لازم ارسالی، جمع‌آوری کمک‌های اولیه و درمان در بیمارستان‌های پشت جبهه نقش آفرینی کردند و در بخش حضور در جبهه‌ها، فعالیت‌های نظامی در قالب چریک، دیده‌بان (مانند: آمنه وهاب‌زاده، شهناز حاجی‌شاه)، توزیع آذوقه و لباس در جبهه، نگهبانی و محافظت از مهمات، ساخت سنگر و درمان در بیمارستان‌های صحرایی نقش پررنگی از خود به یادگار گذاشته‌اند.  وی تصریح کرد:  به همین دلیل تعداد شهدای زن جنگ تحمیلی 6428 نفر، رزمندگان زن شهید 500 نفر، تعداد زنان جانباز 5735 نفر، تعداد اسرای زن 171 نفر، امدادگران زن اعزام شده در 8 سال دفاع مقدس 22808 نفر و پزشکان زن اعزام شده 2267 نفر بودند. 13 هزار نفر از زنان مستقیم با جبهه‌ها درگیر و بیش از 600 هزار زن به عنوان مادران، همسران و دختران شهدا، جانبازان و اسرا به طور غیرمستقیم در دفاع مقدس نقش داشته‌اند. رئیس سازمان ملی بهره‌وری ایران در ادامه ضمن اشاره به نقش زنان در فرآیند توسعه اظهار داشت: افزایش سطح تحصیلات دانشگاهی بیش از 54 درصد قبولی‌های کنکور سال 1399 را دختران تشکیل داده‌اند. در حالی که شاهد پایین بودن نرخ مشارکت اقتصادی زنان (نسبت جمعیت جویای کار اعم از شاغل و بیکار به جمعیت در سن کار) هستیم (زنان ۱۶ درصد و مردان ۶۵ درصد).  متوسط نرخ مشارکت اقتصادی زنان در خاورمیانه 20% است، به ازای هر 4 مرد تنها یک زن در اقتصاد مشارکت دارد و نرخ بیکاری زنان فارغ‌التحصیل دانشگاه ۲۵.۳ درصد است. درحالی‌که برای مردان این شاخص ۱۲,۴ درصد بوده است. وی اضافه کرد: در کل نرخ بیکاری زنان 20% و نرخ بیکاری مردان 10% است. این درحالی است که نرخ بیکـاری زنـان جـوان در منـاطق شـهری خیلـی بیـشتر از مـردان اسـت و در سال‌های اخیر اختلاف آنها بیشتر شده، در حالی که در منـاطق روسـتایی عکـس ایـن نسبت برقرار است. البته چهرۀ مدیریت کشور مردانه است. پهلوانی بیان کرد: نسبت مدیران زن از 7/13% در سال 1396 به 6/18% در سال 1398 رسید. در بخش مدیریت عالی نیز از 5/2% به 5/5% ، در مدیریت میانی از 9/6% به 3/9% و در مدیریت پایه از 16 درصد به 23% افزایش یافته است. فاطمه پهلوانی در خاتمه، موانع اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی را موانع اشتغال و مشارکت زنان برشمرد و گفت: زنان ایرانی در این برهه مهم تاریخی باید با روحیه‌ای خستگی‌ناپذیر و با پذیرش واقع‌بینانه موقعیت و تلاش برای ساختن پل برروی موانع، همچنین حمایت بی‌دریغ از زنان جوان توانمند و پافشاری در تصویب قوانین حمایتی از زنان و مطالبه‌گری و پیگیری مستمر خواسته‌هایشان بکوشند تا شاهد تربیت زنان و مردان آگاه‌تری برای نسل‌های بعد و ایرانی شکوفاتر و پیشرفته‌تر باشیم. در بخش دیگر این نشست نیز شهناز جهانگیری معاون پژوهشی مرکز آموزش مدیریت دولتی تبریک روز زن گفت: انقلاب ما، انقلابی فاطمی است. زنان در تاریخ ایران به ویژه در انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی همواره نقش آفرین بوده‌اند و باید پذیرفت که پیشرفت یک جامعه در گرو مشارکت همه افراد یک جامعه اعم از مرد و زن است.  وی اضافه کرد: زنان به عنوان نیمی از جمعیت فعال کشور، نقش بسیار مهمی در توسعه پایدار کشور دارند.  جهانگیری تصریح کرد: واکاوی و بازشناسی الزامات مقتضی برای مشارکت مؤثر زنان ایران در توسعه کشور، ضرورتی اجتناب ناپذیر است که علاوه بر زمینه‌سازی برای حضور فراگیر، راه‌ها و روش‌های توانمندسازی آنان را مشخص می‌کند.

• لینک کوتاه : /Zev